Lasdraad

Bij MIG/MAG lassen wordt de lasdraad vanaf een haspel continu aangevoerd, je kunt het vergelijken met booglassen. Bij MIG lassen hebben we te maken met een inert gas, bij MAG lassen gaat het om een actief zoals CO2. Het gebruik van menggassen is ook heel goed mogelijk bijvoorbeeld 85/15, dit betekent dat er 85% argon is gebruikt en 15% CO2. Een inert gas reageert niet op een smeltbad, een actief gas wel. Met een actief gas heb je dan ook invloed op de las wat je bij een inert gas niet hebt.

Gevulde draad

Het lassen met een gevulde lasdraad is een variant op het MIG/MAG lasproces, verschil is alleen dat er geen beschermgas wordt gebruikt. Vaak zien mensen het als een meerwaarde, omdat je de aanschafprijs van een gasfles niet hebt. Nadeel van gevulde lasdraad is wel dat er veel rookontwikkeling vrij komt wat niet gezond is voor de lasser, het is daarom ook nodig om adembescherming te gebruiken. Het ventileren van de ruimte is in de meeste gevallen niet voldoende. De holle draad is gevuld met een poeder, de gevulde draad vorm de laselektrode. 

Lasdraad

Meest gebruikte draad

CO2 lasdraad is de meest gangbare en verkochte draad om te lassen, hiermee wordt staal gelast en de draad is goed betaalbaar. Een gevulde draad kun je niet gebruiken voor ieder project, situaties waarbij geen hoge eisen worden gesteld aan de lasverbinding kun je perfect doen met een deze draad. Ook voor het lassen op hoge snelheid is de draad perfect geschikt.