Er bestaan veel verschillende soorten van transport. De vier bekendste soorten transport zijn: transport over zee, transport over het water, spoortransport en wegtransport, door bijvoorbeeld dieplader transport, en transport via de lucht. Deze vier soorten worden het meest gebruikt om goederen of machines te vervoeren naar de juiste bestemming. Dieplader transport gebeurt via een weg. Spoortransport is het vervoeren van goederen met een trein. Transport over zee wordt gedaan met extreem grote containerschepen. Als laatste heb je luchttransport en dit wordt gedaan met vrachtvliegtuigen.

Welke soorten transport zijn er allemaal?

Buiten de 4 bekendste vormen van transport, zijn er nog 4 andere bekende transportmogelijkheden. In totaal zijn er dus 8 bekende vormen van transport. Deze 8 vormen van transport zijn: maritiem vervoer, spoortransport, wegtransport, transport over het water, koeriersdiensten, intermodaal goederenvervoer, transport via de lucht en pijpleidingen. De bekendste vier vormen zijn al uitgelegd, maar wat zijn de andere 4 vormen van transport? Maritiem vervoer is een andere vorm van scheepvaart, je hebt binnenvaart en maritiem vervoer. Bij koeriersdiensten moet je denken aan het bezorgen van pakketjes aan de deur bij mensen. Intermodaal goederenvervoer is een vorm van transport waar er meerdere vervoermiddelen worden ingezet. Vervoer met pijpleidingen is het vervoeren van bijvoorbeeld gas of water door leidingen.

De beste vorm van transport

Welke vorm van transport is nou eigenlijk de beste vorm? Deze vraag kan niet zomaar beantwoord worden voordat alle factoren zijn overwogen. De belangrijkste factor waar rekening mee moet worden gehouden is de afstand van het transport. Bij een erg grote afstand is het bijvoorbeeld het slimste om te kiezen voor luchtvervoer. Is de afstand van het transport erg kort, dan is bijvoorbeeld een koerierdienst weer de beste keuze. Welke vorm van transport de beste is, is dus erg afhankelijk van jouw situatie en de afstand die de goederen zullen gaan afleggen. Doe goed je research naar de verschillende vormen van transport en baseer je keuze op welke vorm het beste past bij jouw situatie.